Webshopmodule

Productvarianten

Een productvariant kan gebruikt worden als een bepaald product in verschillende varianten leverbaar is. U kunt denken aan een schort die in verschillende kleuren en/of maten leverbaar is. Een webshop bezoeker bladert door uw webshop. Als een product varianten heeft, wordt dit in het productoverzicht aangegeven. Door de uitgebreide informatie van het product te bekijken, worden de varianten getoond.

Uw webshop bezoeker ervaart een productvariant als aanvullende informatie van een bepaald product. Echter, productvarianten zijn gewone producten. Ze hebben een eigen productnummer, een eigen prijs en overige productinformatie. Een productvariant behoort tot een verzameling van twee of meerdere gekoppelde producten. Ongeacht welk volgorde u producten koppelt of productvarianten aanmaakt, deze behoren tot dezelfde productvarianten verzameling. Hierdoor zullen in uw webshop bij elk product van deze verzameling de ander producten als variant getoond worden.

volgorde van aanmaken / koppelen

resultaat is een productvariantenverzameling

U kunt voor ieder product in de webshop één of meerdere productvarianten aanmaken.

Productvarianten worden in eerste instantie alleen gekoppeld aan producten en niet aan categorieën. Het is overigens wel mogelijk productvarianten aan een of meerdere categorieën te koppelen. Bij het bladeren in uw webshop (via de categorieën) worden alleen producten getoond die aan een categorie zijn gekoppeld. Uiteraard ziet men wel dat een product productvarianten heeft. Via het “zoeken” vindt men wel alle producten (of deze nu een variant zijn of niet).

Productvariant toevoegen

U kopieert hiermee een reeds bestaand product en maakt van deze kopie een productvariant.

1. Klik op het icoon Componentenbeheer, u bent nu op de pagina Componentenbeheer. Klik vervolgens op het component Webshop.
  2. Klik op de knop Producten beheer en klik op een bestaand product.
  3. Klik nu op de knop Product varianten beheren.
  4. Klik vervolgens op de knop Productvariant toevoegen. Alle productinformatie is nu gekopieerd en u kunt deze informatie wijzigen voor de productvariant.
  5. Klik op Opslaan. U heeft nu een productvariant toegevoegd.
Hier ziet u een voorbeeld voor het toevoegen van een productvariant. Hierbij is er vanuit gegaan dat het product alleen een andere kleur heeft. Het is de bedoeling om de omschrijvingen Product nummer en Sorteervolgorde in ieder geval aan te passen, dit kunt u zien doordat de velden rood van kleur zijn. De overige omschrijvingen kunnen naar behoeven ook aangepast worden.

Tips:
  • Sortering in de productvariantweergave is op prioriteit. Het is dus verstandig te beginnen met de onderste te tonen product in de productvariantweergave. · De “getoonde naam” van een product wordt gebruikt als algemene naam van alle productvarianten in de productvariantenverzameling. De “korte omschrijving” is productvariant specifiek. “Product naam” is de naam van het product in het beheer gedeelte.
  • Bijvoorbeeld:
    “product naam”: Schort AX. Kleur blauw. Maat XL
    ”getoonde naam”: Schort AX. Leverbaar in diverse kleuren en maten
    ”getoonde korte omschrijving”: Schort AX. Kleur blauw. Maat XL
  • Het is raadzaam van een productvariantenverzameling maar één van deze productvarianten te koppelen aan een categorie.

Bij het onderstaande voorbeeld kunt u zien dat er verschillende varianten zijn op het product. Klanten in uw webshop kunnen op deze pagina niet direct bestellen, maar d.m.v. de knop info verder kijken bij dit product en de productvarianten die hiervoor zijn aangemaakt.

Voorbeeld van productvarianten

Voorbeeld van een productvariantenverzameling

Producten koppelen

Hiermee kunt u een bestaand product koppelen aan een ander product. Hiermee ontstaat een verzameling productvarianten of koppelt u een product aan een verzameling productvarianten.

1. Klik op het icoontje Componentenbeheer, u komt nu op de pagina Componentenbeheer.
  2. Zoek de webshopmodule op waar u de producten wilt koppelen en klik hier op.
  3. U komt nu op de pagina Webshop beheren. Klik op het icoon Producten beheer. U bent nu op de pagina Manage products in webshop.
  4. Zoek het product dat u wilt koppelen en klik op het grijze icoontje voor het product. Een grijs icoon staat voor ontkoppeling van het product. Een groen icoon staat voor het koppelen van een product. U kunt op deze manier aangeven of het product wel of niet getoond wordt in de webshop.
  5. U kunt uw wijzigingen opslaan door op de knop Opslaan te klikken.

Producten ontkoppelen

Hiermee kunt u een bestaande productvariant ontkoppelen. Het product wordt niet verwijderd. Opmerking: u ontkoppeld alleen het productvariant dat u ontkoppeld. Dus niet alle producten die u ooit aan dit product heeft gekoppeld. Deze blijven varianten ven de verzameling productvarianten

1. Klik op het icoontje Componentenbeheer, u komt nu op de pagina Componentenbeheer.
  2. Zoek de webshopmodule op waar u de producten wilt ontkoppelen en klik hier op.
  3. U komt nu op de pagina Webshop beheren. Klik op het icoon Producten beheer.
    U bent nu op de pagina Manage products in webshop.
  4. Zoek het product dat u wilt ontkoppelen en klik op het groene icoontje voor het product. Een groen icoon staat voor het koppelen van een product. Een grijs icoon staat voor ontkoppeling van het product. U kunt op deze manier aangeven of het product wel of niet getoond wordt in de webshop.
  5. U kunt uw wijzigingen opslaan door op de knop Opslaan te klikken.